10 Ekim 2017 Salı

7. Malatya Uluslararası Film Festivali ve Taşralılaşmak mı Kimliksizleşmek mi?

7. Malatya Uluslararası Film Festival program lansmanı toplantısında, Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Sayın Ali Kaban’ın kısa sözlerini -bir konuşma üslubu içinde- etkileyici buldum. Sanki bir Mülkiyeli değil sinema ve felsefe okullarından mezun olmuş bir fikir sanat adamı gibi, onursal başkanı olduğu festivalin temel felsefesini ve hedefini izah etti… Teybimi en baştan açmadığıma pişman oldum (ama her zamanki gibi Batuhan Zümrüt, onca işinin arasında, konuşmayı kendi kayıtlarından deşifre ederek hemen yolladı ve gönülden gelen teşekkürü hak etti).

ONURSAL BAŞKANIN KONUŞMASI
Vali ve Onursal Başkan Ali Kaban, geleneksel teşekküründen sonra şunları söyledi. “Ontolojinin egemen olduğu ve insanın çağı diye ifade edebileceğimiz toprak egemen çağda -ki çok uzun sürmüştü- hemen arkasından gelen epistemenin yani Bilgiye dayalı dönemin çağı, göreceli olarak, ontolojinin çağına göre daha kısa sürmüştü ve orada egemenlik önce suya, sonrada havaya geçmişti. Şu an içinde bulunduğumuz çağ, fenomolojinin çağıdır. Bu çağ kendi içinde, çok hızlı devrimlerle kendini sürekli yenilemeye çalışarak ötelere ulaşmaya çalışıyor ve bu ciddi anlamda sorunlara sebep oluyor. Bütün bu çağlarda egemen olan tiyatro, zaman içerisinde sinema perdesine, ardından beyaz cama aktarılmıştır. İnternet çağının başlamasıyla özellikle sosyal medyada sınırsız ulaşım fırsatlarıyla birlikte yeni ve tanımadığımız görselliğin ötesinde sıkıntılı sonuçları olan bir kısım sorunlar bulunmakta. Bütün bunların tartışılması lazımdır. Sadece görselliğin egemen olduğu hiç bir değer yargısının aranmadığı bir sinemada -özellikle yerel ve beklide tek başına bütün sektörüyle Hollywood’un dışında diğer ülkelerdeki sinema alanında- oluşturulmakta olan insanın, bütün görsel sonuçlarının bir şekilde tartışılması lazım. İşte Malatya Film Festivali bunu yapmaya çalışıyor.”

SİNEMAYA AYNA TUTMAK MI?
Bir festivalin ne yapmaya çalıştığını elbette o festivalin Onursal Başkanı veya Başkanı açıklayabilir. Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Sayın Ali Kaban, konuşmasıyla tam olarak bunu yaptı. O konuşurken bir yazımdaki düşüncelerimi hatırladım. Şöyleydi: “Festivallerde bir kısır döngü söz konusu. Adeta büyük bir festival merkezi var ve “Franchise” usulü, her ülkeye bir ana bayilik ve sonra her şehre, her ilçeye ve neredeyse her beldeye bayilikler veriyor. Deyim yerindeyse “Franchise Festivaller” çağına girmiş gibiyiz. “Nasıl bir film?” sorusu ile “Kahvenizi nasıl istersiniz?” sorusu arasında fark kalmıyor. Bir kitle sanatı olan sinema, dar ve birbirinin kopyası muhitlerde kendini tatmin etkinliği girdabı içinde boğuluyor! Gösterilen eserler, “Franchise Festivalleri” paketi içinde, seyirci derdi taşımayan, emperyalist odaklarda üretilen; sureta, insan haklarından, evrensel sorunlardan söz eden, yine birbirinden kopyalanmış minimal yapımlardan oluşuyor.”

Malatya Film Festivali, yedinci yılında onursal başkanının açıklıkla ifade ettiği üzere, çoğu festivalin kapıldığı bu girdaba girmeyecek gibi gözüküyor… Gerçekten çok sevindirici bir bilinç haliyle karşı karşıyayız. Çünkü günümüz sineması, içinde bulunduğu çağın fikri kaçışına kapılıp, insanoğlunun asırlardır “Nasıl ve Niçin” sorularına cevap aramasını, bu arayış sonucu oluşturduğu birikimi bir yana bakarak görüntüler ve şekillere kapılmıştır. Nasıl ve niçin sorularından kaçmak günümüz sanatını, “mânâ”dan uzaklaştırıp, imajlar veya biçimler çöplüğüne dönüştürmüştür. Ticari sinemanın, kapitalist bir faaliyet alanı içinde hapsedilmesi gibi (bilimin tüccar ve siyasi erkin hizmetine amade kılınması benzeri), sanat filmleri denilen ve ancak festivallerde seyirci önüne çıkan filmler de aynı evrensel güçler tarafından kıskaca alınmış görünmektedir. Farklı kültürlere ait sinema filmlerinin, “sanat sineması” olarak tarifi, kişiye göre değişen kavramların içine hapsedilmesi, izlenebilirlik alanlarının daraltılması, kitlelere hiçbir zaman ulaşamaması bunun göstergesidir. Festivalin, en basit anlamı ile üretilen ürünlerin halka sunulması, halkla paylaşılması olduğunu hatırlarsak şu yargıya varabiliriz. Dünyadaki tüm festivaller, (Amerikan Ulusal Sinemasına şeref bahşeden Oscar Ödülleri ve sinema ticaret ağının temerküz ettiği yerler olan Cannes vb. hariç) “taşralılaşmak” veya “kimliksizleşmek” seçeneklerine maruz bırakılmaktadır.

Sayın Vali Ali Kaban’ın ümit verici konuşmasını bundan dolayı değerli buluyorum. Bu doğrultuda devam ettiği takdirde, Malatya Film Festivalinin, bir taşra festivali olmak tuzağına düşmekten de kimliksiz bir festivale dönüşmekten de kurtulup, özgün bir festival olma yoluna gireceğini düşünüyorum.

FESTİVAL  PROGRAMI AÇIKLANDI


Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Malatya Valiliği’nin katkılarıyla, 9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin basın toplantısı Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Ahmet Çakır, Festival Direktörü Suat Köçer, Yeşilyurt Bld. Bşk. ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Hacı Uğur Polat, Battalgazi Bld. Bşk. ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Selahattin Gürkan, Festival İcra Kurulu Başkanı Ertan Mumcu, Ulusal Jüri Başkanı Hülya Koçyiğit, Program Direktörü / Uluslararası Program Koordinatörü Alin Taşçıyan ve Malatya Film Platformu Direktörü Sermin Çakmak Afşin’in katılımı ile gerçekleşti.

10 Ekim Salı günü Shangri-La Bosphorus Otel’de geniş bir gazeteci katılımıyla yapılan basın toplantısında, festivalde bu yıl ulusal ve uluslararası yarışmaya hak kazanan filmler, ulusal ve uluslararası jüri üyeleri, Malatya Film Platformu’nda finale kalan 12 proje, festival programında yer alacak film ve etkinlikler ile Malatya halkını bekleyen sürprizler anlatıldı. 
Basın toplantısında ilk sözü alan festivalin Onursal Başkanı Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Türk sinemasına ve Malatya’ya katkılarının büyük olduğunu ifade etti.

Malatya Belediye Başkanı ve 7. Malatya Uluslararası Film Festivali Başkanı Ahmet Çakır ise festivalin Malatya’da gelecek vaad eden, ilk günden beri gelişen ve var olan kültürü geleceğe taşıyan bir festival olduğunu ifade etti. “Bizim temel görevimiz destek olmak” diyen Çakır, festivali ulusal ve uluslararası platformlarda daha da yükseltmek için destek ve katkılarının sürdüreceğini dile getirdi.
Ülkemizin en önemli film festivallerinden biri olan ve bu yıl 7.’si düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer ise bu yıl festival olarak başlattıkları yeniliklerden ve program içeriğinden bahsetti.

Sermin Ç. Afşin, Ahmet ÇakırAli KabanHülya KoçyiğitSuat Köçer
Alin Taşçıyan, 

ULUSAL JÜRİ BAŞKANI: HÜLYA KOÇYİĞİT
7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin bu yılki Ulusal Jüri Başkanlığını usta oyuncu Hülya Koçyiğit üstleniyor. Basın toplantısında Koçyiğit, ulusal kısa ve uzun metraj yarışmaya hak kazanan filmleri açıkladı.

ULUSAL UZUN METRAJ YARIŞMA:

BUĞDAY / Semih Kaplanoğlu 
DAHA / Onur Saylak
EKSİ BİR / Orhan Oğuz
İŞE YARAR BİR ŞEY / Pelin Esmer
KIRIK KALPLER BANKASI / Onur Ünlü
MURTAZA / Özgür Sevimli
SARI SICAK / Fikret Reyhan
SESSİZLİĞİN KARDEŞLERİ / Taylan Mintaş
SOFRA SIRLARI / Ümit Ünal
TAŞ / Orhan Eskiköy
YÜZLEŞME / Nejla Demirci
ZER / Kazım Öz

ULUSAL KISA METRAJ YARIŞMA:
Sirayet / Nuri Cihan Özdoğan
Uzaktaki Yakınlar / Durmuş Soykut
Kot Farkı / Ayris Alptekin
Almadovar Teorisi / Halit Eke
Kuyu / Rıdvan Yavuz
Penaber /Ramazan Kılıç
Toprak / Onur Yağız
Av Dönüşü / Recep Çavdar
Kurban / Muzaffer Mehmet Çağlar
Vadi / Can Erkan
Kötü Kız / Ayçe Kartal
Bir İş Görüşmesi Hikayesi / Alkım Özmen

Uluslararası Kısa ve Uzun Metrajlar bu yıl film kültürünü daha çok aşılayacak ve her yaştan izleyiciyi buluşturacak. “Sinema sanatının en seçkin örneklerine yer vermek her festivalin yapacağı şey, ancak Malatya Uluslararası Film Festivali olarak biz daha çok izleyiciyi hedefledik.”, diye sözlerine başlayan Program Direktörü Alin Taşçıyan, “Daha geniş bir kitleye hitap etmek istiyoruz, her kesimden insanın, filmleri aynı çoşkuyla izleyecekleri bir program hazırlamaya özen gösterdik.” dedi.

ULUSLARARASI UZUN METRAJ YARIŞMA:

The Blockage / Mohsen GHARAEI
Centaur / Aktan Abdykalykov
Pomegranate Orchard / Ilgar Najaf
Pela Janela / Caroline Leone
Dede / Mariam Khatchvani
Cargo / Gilles Coulier
Son Of Sofia / Elina Psikou
Buğday / Semih Kaplanoğlu
Mavi Sessizlik / Bülent Öztürk
Daha / Onur Saylak
Madari / Roqiye Tavakoli 
Life and Nothing More / Antonio Méndez Esparza

ULUSLARARASI KISA METRAJ YARIŞMA:

Sirayet / Nuri Cihan Özdoğan
Hofre Moshtarak / Asma Ebrahimzadegan
Ses / Darioush Najafi Gol (Arturan)
Misappropriation / Ana Maria Ferri
Night guest / Ziregul Kubandıkkızı
Nest / Ünal Altunyaymak
Summer time with my mother / Diana Lu
Arin / Mizgin Müjde Arslan
Odnogo razu v Odesi / Vladek Zankovsky
Verge / Selman Nacar


Film üretimine “Malatya Film Platformu” ile 

daha çok katkı sağlanacak


9-16 Kasım 2017 tarihleri arasında 7.’si düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında bu yıl ilki yapılacak Malatya Film Platformu’nda finale kalan 12 proje de belli oldu. “Bu sene ilkini gerçekleştireceğimiz Malatya Film Platformu’nu planlama sürecinde birkaç temel motivasyonla yola çıktık.” diye sözlerine başlayan Malatya Film Platformu Direktörü Sermin Çakmak Afşin, 11-15 Kasım boyunca dört gün devam edecek atölyeler tasarladıklarını ifade etti. Platform kapsamında Centre for Cinematographic Scripts (CÉCI)’nin kurucularından ve Torino Film Lab kapsamında eğitim veren Fabienne de Aguado ile American History X’in yapımcısı John Morrissey, ödüllü yönetmen Erdem Tepegöz ve Caractères Productions’ın kurucusu olan yapımcı Etienne de Ricaud’ı ağarlayacaklarını ifade etti.

Malatya Film Platformu Finalistleri:
Ertem Eğilmez Aile Filmleri Yapım Destek Ödülü Finalistleri:

1. AMERİKA OTOBÜSÜ/DERYA DURMAZ
2. ALİ'NİN TABİATI/LEVENT ÇETİN
3. CEVİZ AĞACI/FAYSAL SOYSAL
4. JULİA'YA AŞIK OLMAK/ALP KAMBER
5. KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ/ORHAN İNCE
6. OKUL TRAŞI /FERİT KARAHAN

TRT Ön Alım Yapım Destek Ödülü Finalistleri:

1. ANADOLU PARSI / ORÇUN KÖKSAL
2. KAPAN / SEYİD ÇOLAK
3. MAVZER / FATİH ÖZCAN
4. ASİ VE MAVİ / RUHİ KARADAĞ
5. BİRLİKTE ÖLECEĞİZ / MELİK SARAÇOĞLU, HAKKI KURTULUŞ
6. YURT / NEHİR TUNA


ULUSAL UZUN METRAJ JÜRİ ÜYELERİ
Hülya Koçyiğit (Jüri Başkanı)
Ebru Ceylan
Taner Birsel
Hayk Kirakosyan
Selim Evci

ULUSAL KISA METRAJ JÜRİ ÜYELERİ
Serdar Sidar Karakaş
Fırat Sayıcı
Sinan Sertel 
Yonca Ertürk 
Zeynep Gülru Keçeciler

ULUSALARARASI UZUN METRAJ JÜRİ ÜYELERİ
Nacer Khemir (Jüri Başkanı)
Seçil Büker
Fatemah Motamed-Aria
Intishal Al Timimi
Edvinas Pukšta

ULUSALARARASI KISA METRAJ JÜRİ ÜYELERİ
Nefise Özkal Lorentzel
Reshad Strik 
Gulbara Tolomushova 
Deniz Eyüboğlu Aydın 
Ettienne De Ricaud

Malatya Film Platformu Jüri Üyeleri
Elif Dagdeviren
Serkan Yildirim
Cemil Yavuz
Nazif Tunc
Atalay Tasdiken 

NETPAC Jürisi: 
Jeffrey jeturian
Maja Bogojevic
Sabire Soytok

Kemal Sunal Halk Ödülü Değerlendirme Komitesi
Asım Demirkök Gazeteci
Dilaver Gür 
Abdullah Ergün 

SİNEMA YAZARLARI DERNEĞİ JÜRİSİ:
Coşkun Çokyiğit
Münir Emre Göker
Rıza Oylum

FESTİVAL ONUR ÖDÜLLERİ
7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin festival direktörü Suat Köçer, geçtiğimiz yıl ertelenme sebebiyle sahiplerine verilemeyen Onur Ödülleri’ni bu yıl takdim etme kararı aldıklarını açıkladı. Bu yılki Festivalin onur ödülü sahipleri, rol aldığı pek çok önemli filmle hafızalara kazınan, usta oyuncu Halil Ergün ve seslendirdiği unutulmaz şarkılarla Yeşilçam’a ses katan Belkıs Özener. Diğer bir Onur Ödülünü ise duruşu ve filmleriyle Türk sinemasında kendine özgü bir yer edinen ve sinema yolculuğunda 40. yılını kutlayan usta yönetmen Mesut Uçakan’a verilecek. Basın toplantısına ayrıca katılımıyla Belkıs Özener renk kattı.

_____________________________________________________________
HABERİ SERVİS EDEN KURUM:  
ZB Medya&İletişim
TEL: 0212 2274005 | CEP: 0544 4761329 – 0546 2665144
batuhanzumrut@zbiletisim.com & berksenoz@zbiletisim.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder